RFID چیست و چگونه در تایرها کار می کند؟
سامانهٔ بازشناسی با امواج رادیویی (به انگلیسی: Radio Frequency Identification) (به اختصار RFID) سامانهٔ شناسایی بیسیمی است که قادر به تبادل دادهها بهوسیلهٔ برقراری اطّلاعات بین یک Tag که به یک کالا، شیء، کارت و… متّصل شدهاست و یک بازخوان (Reader) است. سامانههای RFID از سیگنالهای الکترونیکی و الکترومغناطیسی برای خواندن و نوشتن دادهها بدون تماس بهرهگیری میکنند. اصولاً به هر سیستمی که قادر به خواندن و تشخیص اطلاعات افراد یا کالاها باشد سیستم شناسایی یا Identification System گفته میشود.اما به عبارتی ساده تر RFID به معنی شناسایی به وسیله امواج رادیویی می باشد. به فناوری گفته میشود که به وسیله آن دادههای دیجیتالی(رمزگذاری شده) ذخیره شده در تگ یا همان برچسب، توسط یک ریدر از طریق امواجرادیویی دریافت میشود.
سیستم RFID از چه چیزهایی تشکیل شده است و چگونه کار میکند ؟
تگ غیر فعال RFID
این نوع از نشانهها به صورت Passive مورد استفاده قرار میگیرند که نیاز به باتری ندارند. مزیت مهم این نشانهها ارزان بودن و مشکل بزرگ آنها فاصله خواندن با برد کم در حدود 10 سانتیمتر تا 30 سانتیمتر می باشد.
تگ فعال RFID
این نشانه ها به دلیل باتری داخلی دارای بردهای بلند خوانایی اطلاعات در حد چندین متر می باشند.
ID Reader
این Reader ها فقط شماره ID کالا را میخوانند. معمولا برای سیستم های کنترل دسترسی و یا ورود اطلاعات در کنسول های مانیتورینگ مورد استفاده قرار می گیرد.
Data Reader / Writer
جهت خواندن و یا نوشتن اطلاعات برروی نشانه های RFID از این دستگاه استفاده میشود که بر اساس نوع نشانه مورد استفاده در فواصل مختلف ذکر شده در بالا می تواند اطلاعات را به صورت بیسیم نوشته و یا بخواند.
بستر ارتباطی
جهت ارتباط با سرور مرکزی، کنسول های مانیتورینگ و یا سایر نرم افزارها و تبادل اطلاعات لازم است که دستگاههای Reader / Writer از طریق یک بستر ارتباطی همانند شبکه کامپیوتری، شبکه بیسیم و یا روش های دیگر اطلاعات خود را ارسال کنند.
کنسول های مانیتورینگ
این کنسول ها معمولا در هر بخش نصب می گردند و اطلاعات مربوط به بیماران و تجهیزات همان بخش بر روی آنها قرار دارد و فعالیت های مانیتورینگ مختلفی را میتوان برروی آنها انجام داد.
سرور مرکزی
جهت ثبت اطلاعات مربوط به نشانههای RFID و نرم افزارهای مربوطه نیاز به یک سرور مرکزی وجود دارد که در واقع بانک اطلاعاتی سیستم را تشکیل می دهد.
اتصال با سایر نرم افزارها
جهت بالا بردن کارآیی و رسیدن به مدیریت یکپارچه، این سیستم را می توان با سایر نرم افزارهای موجود بیمارستان همانند HIS، حسابداری، ERP و غیره متصل نمود.
برچسب های RFID حاوی یک مدار یکپارچه و آنتن هستند که برای انتقال داده ها به ریدر RFID استفاده می شوند. سپس ریدر اطلاعات جمع آوری شده از برچسب را از طریق یک رابط ارتباطی به سیستم منتقل می شوند ، جایی که میتوان دادهها را در یک پایگاه داده ذخیره کرد و در زمان بعدی آنالیز کرد.
کاربردهای RFID در لاستیک های خودرو چیست؟
1.مدیریت موجودی
بانصب تگ بر روی هر نوع کالا یا شئ، امکان ردیابی یا تشخیص آن امکان پذیر میشود. مثل: مدیریت انبار..
2.ردیابی مراحل تولید
در کاخانههای تولیدی، به منظور ردیابی مراحل مختلف تولید کالا از فناوری RFID استفاده میشود.
3.پیشگیری از تقلب و جعل
4.ایجاد سیستم های اعلام خطر در اتومبیل
مثلا استفاده از یک برچسب هوشمند RFID در تایر اتومبیل که وقتی باد لاستیک کم می شود یا مشکلی به وجود می آید، به راننده هشدار داده و از بروز تصادف جلوگیری می کند.
تجهیز تمام لاستیک های میشلن به فناوری RFID
شرکت میشلن اعلام کرد که در حال کار روی تجهیز تمام تایرهای خودروی خود به فناوری RFID تا پایان سال 2023 است.
معاون فروش جهانی تجهیزات اصلی میشلن می گوید: در حال حاضر با تولیدکنندگان خودرو روی توسعه الگوریتم ها کار می کنیم. فناوری RFID شناسایی دقیق لاستیک ها را تضمین می کند لذا در آینده می توان تصور کرد، یک نمایشگر وضعیت لاستیک در کنار نشانگر وضعیت سوخت روی وسایل نقلیه نصب شود.
فناوری RFID روشی نسبتا مقرون به صرفه برای بررسی وضعیت لاستیک ها در طول عمر آنها در مقایسه با سایر سنسورهای هوشمند دیگر است.